Breton
A breton hidegvérű, Északnyugat-Franciaország "benszülött" fajtája. Őse a Fekete-hegység primitív lóállománya. Négy különálló típusa volt, közülük az egyiket hátaslóként használták. Napjainkra két típusa különült el: a nehéz igásló, és a könnyebb postier breton típus.
• TENYÉSZTÉS: A nehéz breton ardenni, boulognei és pecheron keresztezésével jött létre. A kisebb postier boulognei, percheron és kisebb arányú norfolk roadster vért hordoz. Mindkét típusnak azonos törzskönyve van. Ezeket külön tenyésztik, és fogatban próbálják ki teljesítményüket.
• JELLEMZŐ TULAJDONSÁGOK: A gyorsan kifejlődő, nehezebb típust hústermelésre hasznosítják. A suffolk punchhoz hasonlító postiert tiszta lábak és energikus, ügető mozgás jellemzi. Régebben tüzérségi hámosként használták. Ideális könnyebb mezőgazdasági munkákra, és más fajták javítására.
A fajta kialakulása
BOULOGNEI: nemesítette, mozgását javította.
ARDENNI: Növelte a méretét, szilárdságát és a súlyát.
PERCHERON: A boulognei tulajdonságait kiegészítve növelte a fajta erejét.
NORFOLK ROADSTER: Erős alkatot és ügetőképességet örökített.
Környezet: Hűvös éghajlat
Eredet: Középkor
Jellege: Hidegvérű
Színek: Deres, sárga
Hasznosítás: Nehéz, könnyű igásló
Marmagasság: Méretük 160-170 cm között van.
Forrás: Határozó kézikönyvek; Lovak |